Beredskap – därför behöver företag skydda kritisk infrastruktur

Med ökande cyberhot från Ryssland och andra aktörer är det kanske viktigare än någonsin för företag att säkra sina fabriker och kritiska infrastrukturer. TXOne, ledande inom OT-cybersäkerhet, uppmanar svenska företag att ta hoten på allvar och investera i robusta säkerhetslösningar, specifikt byggda från grunden för OT-miljöer.

Cyberlandskapet förändras snabbt och blir alltmer fientligt. Med en ökning av cyberattacker från statligt sponsrade aktörer, särskilt från Ryssland, står svenska företag inför en akut säkerhetsutmaning. Det är inte längre en fråga om "om" utan snarare "när" ett företag kan bli måltavla. TXOne, som specialiserar sig på säkerhet för operativa teknologier (OT), betonar vikten av att agera nu. Lars Thorén är Sales Engineer på TXOne och berättar:

– Vi ser en eskalering av cyberattacker som riktar sig mot samhällskritiska infrastrukturer. Attackerna blir alltmer sofistikerade och kan få allvarliga konsekvenser om företag inte är förberedda, säger Lars.

Beredskap för ökade cyberhot
Beredskap och förmåga att motstå cyberattacker har blivit centrala frågor för företag inom industriverksamheter – men flera har ännu inte förstått omfattningen av hoten, eller nödvändigheten av att implementera avancerade skyddsåtgärder.  Richard Allan, Regional Director, North Europe Region, på TXOne Networks berättar:

– Många vet inte ens om att de har blivit attackerade bara för att produktionen inte har stannat av. I de fallen handlar det bara om ren tur. Vårt arbete handlar inte bara om att upptäcka attacker, utan att faktiskt skydda mot dem.

TXOnes lösningar är byggda och anpassade för OT-miljöer. Deras lösningar går bortom grundläggande virusskydd och erbjuder en omfattande säkerhetsinfrastruktur som garanterar kontinuitet och skydd för kritiska system. De här lösningarna handlar inte bara om att skydda mot attacker utan också om att effektivisera verksamheten. Genom att automatisera många av de grundläggande säkerhetsfunktionerna kan företag frigöra resurser och fokusera på digitalisering och innovation.

– Många tänker inte på att man sparar tid och pengar genom att automatisera säkerheten. Det betyder inte att personalen ska försvinna från sina tjänster, utan snarare att de kan fokusera på mer strategiska uppgifter och utveckling, berättar Richard.

OT-säkerhet: Ett kritiskt behov
Den operativa teknologin inom industri- och energisektorn är särskilt sårbar för cyberattacker. Till skillnad från IT-system, som skyddar information, handlar OT-säkerhet om att skydda själva maskinerna och deras funktioner. Många av dessa system är föråldrade och saknar stöd för modern säkerhetsmjukvara, vilket gör dem till attraktiva mål för angripare.

– OT-säkerhet är avgörande för att säkerställa att våra fabriker och infrastrukturer fungerar som de ska.Maskiner och system som tidigare var isolerade från internet är nu uppkopplade, vilket gör dem sårbara för attacker. Om en attack lyckas kan det lamslå produktionen och orsaka enorma ekonomiska förluster, förklarar Richard.

Industriella system är ofta konstruerade för att fungera under lång tid, vilket innebär att de inte alltid håller jämna steg med den snabba teknologiska utvecklingen inom IT. Detta skapar en betydande sårbarhet som cyberkriminella kan utnyttja.

– I värsta fall kan en cyberattack mot ett OT-system leda till fysiska skador på utrustning, miljökatastrofer och hot mot mänsklig säkerhet, säger Richard.

Viktigt att agera proaktivt
För att möta dessa hot krävs det att företag är proaktiva i sitt säkerhetsarbete. Det innebär att de måste identifiera sårbarheter och implementera skräddarsydda säkerhetslösningar för att skydda sina OT-system.

– Att vara reaktiv är inte längre ett alternativ, betonar Richard och fortsätter:

– Företagsledare måste förstå att kostnaden för att inte agera nu kan vara förödande. Genom att investera i robusta säkerhetsåtgärder kan de skydda sina verksamheter och undvika allvarliga avbrott.

Ett avgörande steg i detta arbete är att genomföra en omfattande riskbedömning av företagets OT-miljö. Detta innefattar att identifiera kritiska system och komponenter, kartlägga potentiella hot och sårbarheter, och utveckla en strategi för att hantera dessa risker. Genom att förstå vilka delar av verksamheten som är mest utsatta kan företag prioritera sina säkerhetsinsatser och implementera effektiva skyddsåtgärder.

NIS2-direktivet och dess betydelse
Med införandet av NIS2-direktivet den 18 oktober ställs nu högre krav på cybersäkerhetsåtgärder för företag inom både privat och offentlig sektor. Direktivet tvingar företag som tidigare inte trodde sig vara i riskzonen att tänka om och vidta nödvändiga åtgärder för att skydda sina system.

– Många företag har tidigare känt sig säkra, men NIS2-direktivet gör att de nu måste ta cybersäkerheten på allvar. Det är likt GDPR, där många företag först inte förstod omfattningen men nu ser behovet av att följa direktiven för att undvika böter och andra sanktioner, säger Richard.

Framtidens utmaningar och möjligheter
Framtiden för OT-säkerhet innebär både utmaningar och möjligheter. När cyberhoten fortsätter att utvecklas och blir mer komplexa, måste säkerhetslösningarna också utvecklas.

– Vi arbetar ständigt med att förbättra våra teknologier och utveckla nya lösningar som kan möta de växande kraven på cybersäkerhet i OT-miljöer. Vårt mål är att vara steget före angriparna och säkerställa att våra kunders system är skyddade oavsett vad som händer, säger Lars och avslutar:

– Det är dags för företag att ta cybersäkerhet på allvar och vidta de nödvändiga åtgärderna för att skydda sina verksamheter. Genom att samarbeta med oss kan de vara säkra på att de har det bästa möjliga skyddet mot dagens och morgondagens cyberhot riktade mot OT-miljön.

Victor Christophe

Learn More →